Als de tijd rijp is...
Het drogen van vlees is een oude traditie waarbij de stukken in een gemetste koelkast of op een koude plek worden opgehangen. De ventilatie zorgt daarbij voor een natuurlijk drogingsproces. De droge korst trekt het vlees als het ware vacuüm en na een drietal weken wordt het door de afbraak van de eiwitten lekker mals met een intense smaak. Het water wordt verdreven en ook micro-organismen kunnen er niet langer gedijen. Een dergelijke rijping vereist de nodige vakkennis en kan tot 4 à 5 weken duren maar het resultaat zal zowat elke vleesliefhebber bekoren.
Door de opkomst van koelcellen met plastic wanden verdween deze aloude techniek stilaan en werd het procedé van het drogen eerder een uitzondering.
In onze slagerij knopen we terug aan met deze oude techniek dankzij de vakkennis van Jelle en onze daartoe speciaal gebouwde rijpingscel.
Onze zorg om kwaliteitsvlees op uw tafel te brengen begint evenwel al veel vroeger.
Door de opkomst van koelcellen met plastic wanden verdween deze aloude techniek stilaan en werd het procedé van het drogen eerder een uitzondering.
In onze slagerij knopen we terug aan met deze oude techniek dankzij de vakkennis van Jelle en onze daartoe speciaal gebouwde rijpingscel.
Onze zorg om kwaliteitsvlees op uw tafel te brengen begint evenwel al veel vroeger.
Soorten Ons hele gamma hier opsommen, is onbegonnen werk. In de winkel zullen we je graag adviseren bij de keuze van het juiste stuk met de gewenste smaak. Toch geven we enkele voorbeelden:
Belgisch wit – blauw Speciaal geselecteerd voor onze slagerij, rechtstreeks van de boerderij. Fijne zachte structuur. Is toegankelijk voor elke fijnproever. Simmenthal de Bavière Groeien op in de bergen waar ze veel kruiden eten en lopen op hellingen waardoor het vlees heel karaktervol is. Rubia Gallega Exclusieve import uit het noorden van Spanje waar ter plaatse wordt geselecteerd. De beste kwaliteit is tussen de 10 en 14 jaar oud. Schotse Aberdeen Angus Dit rund graast in de Highlands waardoor het vlees en goede marmering (vetgeaderd) krijgt hetgeen dan weer garant staat voor smaak en de malsheid. Limousin uit Limouge Deze soort komt uit het Franse Centraal Massief in Frankrijk waar de koeien altijd buiten grazen met een lekker natuurlijk aroma als gevolg. |